W naszym obecnym świecie wszyscy ludzie zaczęli zwracać znacznie większą uwagę na to co jedzą. Jeszcze kilkanaście lat temu w naszym kraju ważne było przede wszystkim to, aby sporo zjeść i być najedzonym. Posiłki zostały w wielu sytuacjach tłuste i sycące i składały się przede wszystkim z sporej porcji mięsa oraz ziemniaków. Dzisiaj jednak kobiety i mężczyźni już przejedli się takim jedzeniem i nie smakuje im ono już tak bardzo. Szukamy nowych sposobności, nowych smaków. Wolimy zjeść mniej, ale zjeść smacznie i należy przyznać, że jest to zmiana na lepsze. Gust Polaków się zmienia, zmieniają się nawyki, zwracamy baczniejszą uwagę na to co jemy. Dodatkowo nasze gusta kształtują programy kulinarne, gdzie profesjonalni kucharze pokazują jak przygotowują posiłki. Ostatnio bardzo popularnym trendem jest kuchnia molekularna. Sam rodzaj kuchni został wynaleziony już bardzo dawno, bo w 1988 roku, gdy dwóch naukowców postanowiło połączyć naukę z kuchnią i w ten sposób powstała nowa sztuka kulinarna. Do nas dociera ona dopiero w tej chwili i staje się coraz bardziej popularna. Nie każdy jednak ma możliwość sobie pozwolić na takie eksperymenty, ponieważ jest to kuchnia wykwintna. W tym rodzaju specjalizują się prawdziwi mistrzowie kuchni. Najbardziej istotne jest tutaj eksperymentowanie i bawienie się, bo wyłącznie w ten sposób można stworzyć coś de facto wyjątkowego. Z całkowitą czyli stu procentową pewnością w najbliższym czasie powstanie coraz więcej restauracji oferujących kuchnię molekularną, a goście będą tam jeść w rzeczywistości wyrafinowane dania i desery.
Sprawdź także: smoking gun.